Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Το Γλωσσάρι των Καζανιών

Καζανάς: Αυτός που φροντίζει τη λειτουργία του άμβυκα. Συνήθως ο ιδιοκτήτης πούναι και αμπελουργός.
Καζαναριού: Όλος ο χώρος με τις εγκαταστάσεις απόσταξης.
Λουλάς: Παλιά και παράνομη μορφή άμβυκα.
Παστουρμάς: Η οινολάσπη που περιλαμβάνει, χυμό σταφυλιού και στέμφυλα.
Μαντάνια: Περιοχή με υδρόμυλους όπου στήνονται αυτοσχέδιος μηχανισμός απόσταξης.
Ντριστέλλες: Εκεί που το νερό πέφτει από κάποιο ύψος με στροβιλισμό. Εδώ εγκαθιστούσαν τους λουλάδες.
Σούμα: Η ποσότητα αποστάγματος μετά την πρώτη απόσταξη.
Ψύκτρα: Η δεξαμενή με το κρύο νερό, μέσα από το οποίο περνά ο σωλήνας με τους υδρατμούς.
Χάμικο: Άλλη ονομασία για το προϊόν της α’απόσταξης που καίει ακόμη κι έχει δυσάρεστη οσμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου